Blogi

Taajuuskoordinointi – mitä tapahtumajärjestäjän on tiedettävä?

Langattomia mikrofoneja, in-ear -monitoreja, radiolähettimiä… Langattomien laitteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti tapahtumissa. Samalla myös riski häiriöihin on kasvanut. Usein tapahtuman järjestäjä joutuu kantamaan vastuun siitä, että kaikki toimii – myös silloin, kun esiintyjät tuovat mukanaan omat järjestelmänsä.

Mitä on taajuuskoordinointi ja miksi se on kriittinen osa tapahtuman langatonta äänitekniikkaa?

Taajuuskoordinointi tarkoittaa sitä, että tapahtumassa käytettävien langattomien järjestelmien taajuudet suunnitellaan etukäteen ja niitä valvotaan tapahtuman aikana. Tavoitteena on varmistaa, että laitteet toimivat moitteettomasti ilman häiriöitä.

Ilman taajuuskoordinointia:

Langattomien laitteiden määrä kasvanut
Nykyään lähes jokaisella bändillä ja esiintyjällä on langattomia järjestelmiä: mikrofoneja, monitoreja, soittimien lähettimiä – jopa pienillä festivaaleilla laitteiden määrä voi nousta kymmeniin.

Päällekkäiset taajuudet voivat aiheuttaa häiriöitä
Jos useampi laite käyttää samaa tai lähellä olevaa taajuutta, seurauksena voi olla surinaa, katkeilevaa ääntä tai jopa signaaleja muista lähteistä.

Esiintyjien vaatimukset voivat yllättää
Moni artisti tai tuotantoryhmä edellyttää, että taajuudet on koordinoitu ennen soundcheckiä. Ilman tätä keikka voi viivästyä. Pahimmillaan tekninen henkilökunta saattaa keskeyttää työnsä jos häiriöriski on liian suuri.

Näin taajuuskoordinointi toteutetaan

Taajuuskoordinointi alkaa yleensä viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa. Prosessi kattaa kaiken ennakkosuunnittelusta reaaliaikaiseen valvontaan:

1. Tiedonkeruu

Kaikkien esiintyjien tekniset raiderit kerätään, jotta tiedetään tarkalleen mitä laitteita tapahtumassa käytetään ja millä taajuusalueilla.

2. Alueen skannaus

Taajuusskannerilla mitataan, mitä taajuuksia tapahtumapaikalla on jo käytössä ja mitkä ovat vapaita.

3. Taajuussuunnitelma

Ammattitason ohjelmistoilla suunnitellaan häiriötön taajuuskartta kaikille laitteille.

4. Reaaliaikainen valvonta tapahtuman aikana

Taajuuksia seurataan jatkuvasti tapahtuman aikana. Jos laitteisto muuttuu tai häiriöitä ilmenee, taajuuksia voi vaihtaa lennossa.

Miksi valita Scene Arts taajuuskoordinoinnin kumppaniksi?

Scene Artsilla on tapahtumatekniikan toimijana käytännön kokemusta langattomien järjestelmien hallinnasta erilaisissa tuotannoissa. Tiedämme, miten taajuuskoordinointi tehdään huolellisesti ja toimivasti.

Kun valitset meidät:

  • Vältät viivästykset ja tekniset ongelmat
  • Täytät esiintyjien ammatilliset vaatimukset
  • Varmistat sujuvan tapahtumakokemuksen niin lavalla kuin yleisössä

Varmista langattomien laitteiden toimivuus ja pyydä taajuuskoordinointi Scene Artsilta

Ota yhteyttä heti tapahtuman suunnitteluvaiheessa, niin voimme aloittaa koordinoinnin varmasti ajoissa. Myös viime hetken yhteydenotot kannattaa tehdä rohkeasti, autamme tarvittaessa nopeallakin aikataululla.