Miten tekoälyn avulla kehitetään tapahtumia?

Enchant tapahtuma-alustan toimitusjohtaja Mico Häsänen avaa vierasblogissamme ajatuksiaan siitä, miten tekoälyn avulla voidaan kehittää tapahtumia erityisesti tapahtumateknologian näkökulmasta.

Tapahtumat koostuvat useista erilaisista palasista, joiden on loksahdettava paikalleen onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tärkein ajatus missä tahansa tapahtumassa on kuitenkin yksinkertainen: mitä kohderyhmä saa tästä irti? Jäikö kuulijalle tunne, että hän sai tapahtumasta haluamansa – ja enemmän? Kun tiivistämme tapahtuman “sielun” tähän yhteen ajatukseen, on asiaa helpompi spekuloida.

1. Datan hyödyntäminen

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, on data yksi tapahtumanjärjestäjän parhaista ystävistä ja avain parempien tapahtumien tekemiseen. Tapahtumissa dataa kerääntyy monista eri lähteistä: asiakaspalautteista, tapahtuma-alustalta tai vaikkapa osallistamiseen käytettävistä sovelluksista.

Tämän kaiken tiedon järjestäminen niin, että sen pohjalta voi tehdä seuraavasta tapahtumasta paremman, on vaikeaa.

Tekoälyratkaisu

Tekoälyn on helppo kahlata tuhannen asiakaspalautteen virta sekä kaikki muu tieto ja tiivistää tämä asioiksi, joita parantaa jatkossa. Tällaisesta datasta on helppo nähdä iso kuva, mutta osaisimmeko itse nähdä yhteyden esimerkiksi tällaisille asioille:

  • Osallistujat ostivat liput seuraavaan tapahtumaan 30% todennäköisemmin, kun tapahtumassa oli yksi ylimääräinen tauko
  • Yleisöpalaute oli kaikilta osin 20% tyytyväisempää, kun lounaalla oli tarjolla kukkoa viinissä
  • Kuulijoiden kiinnostus kasvoi huomattavasti, kun puhuja kertoi asiasta X (voisimmeko keskittyä tähän enemmän seuraavassa tapahtumassa?)

Tämäntyyppinen datan tiivistys tulee luultavasti näkymään enemmän jatkossa, ja toimimaan myös kilpailuvalttina eri tapahtumien järjestäjille.

2. Saavutettavuuden lisääminen

Saavutettavuus on näkynyt vahvasti tapahtumien tallenteissa varsinkin tekstityksen osalta, mutta livetapahtumissa saavutettavuutta mietitään vähemmän. Joissakin tapahtumissa hyödynnetään toki esimerkiksi tulkkeja, niin viittomakielelle kuin vieraille kielille.

Näin taannoin mainion esimerkin tekstityksien käytöstä livetilaisuudessa – eikä kyse ollut myöskään virtuaalitapahtumasta, vaan livetapahtumasta! Tilaisuudessa oli hyödynnetty livetekstitystä ja -käännöstä luovalla tavalla.

Kuva: Julius Solaris, @tojulius

Tekoälyratkaisu

Sen sijaan, että tapahtumassa on erilliset tulkit, tekoälyn avulla puhujista voidaan luoda “rinnakkaispuhujat”, jotka voivat esim. puhua toista kieltä tai viittoa. Samalla tavalla myös kalvoista ja muusta materiaalista voidaan tuottaa rinnakkaisversioita, joilla mahdollistetaan tapahtuma mahdollisimman suurelle joukolle.

Tämän mahdollistamiseen reaaliaikaisena menee luultavasti vielä hetki, joten tulkkien työ on ainakin jonkin aikaa turvassa. Mitä parempia ratkaisuja tähän osa-alueeseen tulee järkevässä hintatasossa, sitä enemmän tapahtumanjärjestäjät tulevat hyödyntämään uusia mahdollisuuksia. Tietyssä pisteessä mahdollisimman monelle mahdollistettu (huom. ei välttämättä suunnattu) tapahtuma kuitenkin tuottaa myös enemmän euroja.

3. Vaikuttavuuden tehostaminen

Tapahtumissa käytetään jatkuvasti erilaisia tehokeinoja, joilla saadaan yleisölle luotua tuntemuksia, viihtymään ja tietoa jakavissa tapahtumissa myös informaation välittymään paremmin.

Tapahtuman vaikuttavuutta lisääviä tehokeinoja ilman tekoälyä ovat esimerkiksi valot, musiikki, erilaiset grafiikat – keinoja on lukuisia ja joka tapahtumaan tulee löytää sopiva balanssi näiden välillä. Siinä missä Cirque du Soleil on maailmanluokan show miljoonien AV-budjetilla, ei välttämättä ole perusteltua rakentaa uima-allasta kirjanpitoseminaarin päälavalle. Tässä onkin mahdollisuus, johon tekoäly voi tuoda paljon lisää koulutuksissa, seminaareissa ja muissa faktapohjaisissa tapahtumissa.

Varsinkin tapahtumissa, joissa nähdään ns. “kalvosulkeisia”, informaatiota voi tulla todella paljon. Kuinka paljon tästä unohtuu heti, kun seuraava puhuja aloittaa oman osionsa?

Ratkaisuja informaatiotulvaan on toki jo olemassa, kuten tapahtumatallenne, johon voi palata jälkikäteen tai livekuvitus, jossa kuvittaja tiivistää tapahtuman sisällön kuviksi.

Tekoälyratkaisu

Tekstisisällön tiivistäminen on asia, jonka nykyiset tekoälymallit osaavat jo suhteellisen hyvin. Tästä seuraava askel on mielenkiintoinen: voisiko tapahtuman puheenvuorosta tehdä esimerkiksi videon tekoälyn avulla sillä aikaa, kun puhe on käynnissä?

Parhaimmillaan sisällön kiteytys voidaan viedä niin pitkälle, että jokainen osallistuja saa omaan oppimistyyliinsä sopivan tiivistyksen tapahtuman sisällöistä. Toisella tämä voi tarkoittaa informatiivista videota, kun taas toisella runokirjan muotoon tehtyä yhteenvetoa. Kun sisältö on hyvää, opettaa uutta ja jää mieleen mielenkiintoisella tavalla, päästään parhaassa tapauksessa juuri siihen, mistä tapahtumanjärjestäjä haaveilee: tyytyväisestä asiakkaasta.

Kirjoittaja: Mico Häsänen, Enchant

Kumppanillamme, Enchantilla tehdään usein kokeiluja uusien teknologioiden parissa ja tekoälyä hyödyntää myös uusi työkalu, Aispect. Työkalu kuuntelee tapahtuman sisältöä ja luo sisällön pohjalta kuvia, jotka auttavat sisällön visualisoinnissa ja hahmottamisessa. Voit kokeilla työkalua ilmaiseksi – ehkä tämä on puuttuva palanen seuraavaan tapahtumaasi!